söndag 4 april 2010

Recension - Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg

Recension - Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg

Sigrids hemlighet är en gripande berättelse om en ung kvinnas uppväxt i en dramatisk tid, om kärleken mellan barn och föräldrar och rädslan att förlora sina nära och kära. Karin Wahlberg har skrivit en medryckande och finstämd historisk roman om livet kring Mälaren på 1000-talet e Kr på tröskeln mellan vikingatid och medeltid.

Sigrids hemlighet är också andra delen i Historiska Medias romanserie Släkten, där kända författare berättar Sveriges historia med utgångspunkt i en fiktiv släkt och dess medlemmars öden och äventyr.

Denna gång utspelar sig handlingen i början av 1000-talet i och omkring Sigtuna. På Östergården en bit utanför staden bor stormannen Alrik Gårdske med sin familj. Den består av hans rådiga hustru Bothild, barnen Sigrid, som är faderns ögonsten, Östen och den lille nyfödde Säbjörn samt trälar och trälinnor. Bothild är en duktig väverska och sköter gården med fast hand när maken är ute på krigståg eller befinner sig i rådslag med kung Anund Jakob i Sigtuna.

Berättelsen kretsar kring den unga Sigrid och hennes familj. Sigrid bär på en hemlighet. En hemlighet som hon inte yppar för någon. Natten då mamma Bothild höll på att dö i barnsäng skulle Sigrid se efter sin lillebror Östen. Men Sigrid sov djupt och märkte inte att Östen försvann. Tidigt i gryningen gav sig Sigrid ensam ut i skogen för att söka efter lille Östen. Det som sedan hände förändrade Sigrids liv i grunden. Efteråt delar Sigrid in livet i det som hände före och efter det hemska.

Sigrids hemlighet är en relationshistoria med fokus på kärleken mellan barn och föräldrar. Karin Wahlberg skildrar denna kärlek på ett ytterst finstämt och levande sätt. Hela tiden finns rädslan av att förlora den man håller som mest kär. Döden är ständigt närvarande och oron över barnens hälsa men också uppbrotten till följd av de farofyllda och långväga resorna.


Sigrids hemlighet är som sagt andra delen av en ganska unik serie som kallas släkten.
Första boken skrevs av Katarina Mazetti.
Jag vill inte säga att Karin Wahlberg lyckades med denna bok. Jag har läst henne innan och jag vet om att hon kan mycket bättre.  Den känns tyvärr bara som en vägsträcka till nästa bok.
Ville verkligen Wahlberg skriva denna? Där var ganska trevliga kvinnoporträtt om att kvinnor vill och kvinnor kan. Men något för grådassigt kanske. Något saknades. När man läst färdigt med så kändes det bara som jaha, var det inte mera. Har läst den boken flera gånger förr, visserligen med olika namn och olika författare.
Bara för att man skriver historiskt behöver inte betyda att man får kopiera. Var det inte Wahlberg som var emot piratkopiering?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej hej, din hemlige bokvän gör sig härmed (o)känd!

Ina sa...

spännande. =0)

Toffs sa...

Jag tyckte att Sigrids hemlighet var klart lyssningsvärd, även om den återupprepar beprövade historier. Däremot hade jag svårt för första delen, Blandat blod, som jag fortfarande inte tagit mig igenom. Kanske för att det var en dålig uppläsare, kanske för att den var så sävlig, kanske för att den inte passade mig. Men det är ingen bok jag skulle sätta mig och läsa...

Ina sa...

Jag lyssnar oxå mycket på ljudböcker, så jag vet om hur viktigt det är med en bra uppläsare. Vill nog säga att dom är mycket bättre på det i utlandet än här... Vi får väl se hur det blir med nästa bok. =0)